Bebeklerin özellikle yeni doğan bebeklerin uykusu için bir gerçek var ki o da bebeklerin gece boyunca mışıl mışıl uyumadıklarıdır. Bebeklerin gece sık sık uyanmaları ebeveynlerinin de uykusunu böler. Yeni doğanlar genelde 3 – 6 ay zarfında düzenli bir uyku modeli geliştirmiş olurlar ve sabaha kadar uyuyabilirler. Fakat bebeklerin uyku rutini oluşturmalarında ebeveynlerinin de önemli bir rolü vardır.
Bebeğiniz için bir uyku rutini oluştururken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Bebeğinizin yorgunluk işaretlerini iyi tanıyın. Bebeğinizin uykuya ihtiyacı olduğu zaman bunu sizin anlamanızı ister. Bebeğiniz yorulduğu zaman genelde aşağıdaki yaygın belirtileri gösterir.
Gözlerini ovuşturur
Esner
Sizden uzağa bakar
Huzursuz ve huysuz görünür
Bebeğinizi bu yorgunluk işaretlerini gördüğünüz zaman onu yatağa götürün. Çok fazla yorulmasını beklemeyin. Çok fazla yorulan bebekler uykuya geçmede zorluk yaşayabilirler ve uzun süre ile uyuyamayabilirler.
2. Bebeğinizin gündüz ve gece uykusu döngüsünü oluşturun. Bebeğinize en başından beri gece vaktinin uyuma vakti olduğunu ve gündüz zamanlarının ise eğlence zamanı olduğunu öğretmeye çalışın.
Gündüz saatleri süresince bebeğinizi canlı ve aktif tutun ve onunla oynayın. Yorulduğu zaman gündüz uykusunu da almasını sağlayın. Fakat gece uykusu için ise her zaman aynı saatlerde uyutmaya çalışın.
3. Bebeğinizi uykuya hazırlamak için yatmadan önce güzel bir banyo, bebek losyonuyla vücuda masaj, eğer bebeğiniz daha çok küçükse yumuşak bir battaniyeyle iyice sarmak bebek için de oldukça rahatlatıcı ve sakinleştirici olur.
4. Yatmadan önce sessiz bir odada bebeğinizi emzirin veya biberonla karnını doyurun. Işıkları kapatın ve bebeğinize kısa bir hikaye okuyun. Sesiniz bebeğiniz için uykuya hazırlayıcı bir etki yapacaktır. Sonra bebeğinizi nazikçe yatağına yatırın. Kimi bebekler de sakin, dinlendirici bir müzik eşliğinde oldukça sakinleşebilirler.
5. 2 aydan sonra bebeğinizi beslemek için uyandırmayın. Eğer bebeğinizin düzenli ve uygun bir şekilde kilo alıyorsa 2 aylık olduktan sonra gece vakti onu beslemek için uyandırmayın. Bebeğinizin kendi uyku rutinini bulmaya ihtiyacı vardır. Gün içinde uyanık kaldığı zamanlarda yeterince besleniyorsa gece beslenmek için uyanmaya ihtiyacı olmayacaktır.
6. Sabırlı olun. Bebeğinizle ilgili gerçekçi beklentiler içinde olun. Bebeğinizin ilk birkaç ayında tahmin edilemeyen veya öngörülmeye durumlar da olabilir. Yani her bebeğin uyku biçimi diğerine göre farklılık gösterebilir. Uyku rutini oluşturmanız için biraz sabırlı olmalısınız.
Diğer yandan bebeğinizle ilgili bir rutin oluşturduktan sonra eğer bebeğinizin uyku rutininde ani bir değişme meydana gelirse bebeğinizdeki olası bir hastalık belirtilerine bakın. Örneğin bir kulak enfeksiyonu olabilir. Veya durum gelişimin sürecinde yeni bir dönemi de gösterebilir.